Veel gestelde vragen

 

Welk type taxatierapport heb ik nodig?

In de meeste gevallen is een gevalideerde taxatie nodig. Een gevalideerde taxatie wordt door alle Nederlandse geldverstrekkers geaccepteerd. Wanneer u een taxatierapport moet aanleveren om een financiering bij een geldverstrekker te krijgen voor aankoop, verbouwing of renteverlaging is altijd een gevalideerd taxatierapport nodig.

Moet ik zelf nog iets doen?

Over het algemeen hoeft u zelf niets te doen. Nadat een taxatieopdracht is gegeven nemen wij contact op met de verkopende partij of diens verkopende makelaar om een afspraak ik te plannen. Indien er een verkopende makelaar is, ontvangen wij alle relevante stukken voor de taxatie. Daarbij moet u denken aan meetrapport, tekeningen, bouwkundige keuring maar ook de koopovereenkomst. Alleen als u direct ook een verbouwing wil laten mee taxeren hebben we de verbouwingsspecificatie nodig. De verbouwingsspecificatie kunt u, als u er nog geen heeft, downloaden op onze website.

Wat is er nodig voor een taxatie voor een verbouwing?

Wanneer u wilt verbouwen en hiervoor een hypotheek wil afsluiten of een bestaande hypotheek wil verhogen heeft u in de meeste gevallen een taxatierapport met een waarde vóór en na verbouwing nodig.

Wanneer mag er een niet gevalideerd rapport worden gebruikt?

Een niet gevalideerd rapport mag worden gebruikt voor bijvoorbeeld de belastingdienst, onderlinge verdeling zonder tussenkomst van een geldverstrekker. Een niet gevalideerd rapport krijgt altijd een plausibiliteitsverklaring.

Wat is een plausibiliteitsverklaring

Wanneer een niet gevalideerd rapport wordt uitgebracht door een taxateur moet de taxateur zijn of haar rapport voorleggen aan een collega. Deze collega taxateur moet een plausibiliteitsverklaring opstellen waarin wordt aangegeven of de tweede taxateur het rapport aannemelijk vindt.

 

Logo NRVT Logo NWWI